Planujesz upiec coś spontanicznie, jednak finalnie zapomniałeś(-aś) o kupieniu jajek? A może chcesz zacząć eksperymentować kulinarnie i zastanawiasz się czego możesz użyć w przepisach na wypieki zamiast jajek? Na pytanie – czym zastąpić jajko w cieście oraz wiele podobnych, znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.
Czym zastąpić jajko w cieście? – poznaj najlepsze zamienniki
Jajka to podstawowy składnik deserów, naleśników, a także wielu wytrawnych wypieków. Czym wobec tego zastąpić tak ważny składnik?
1) Siemię lniane mielone – świetne sprawdza się do wiązania ciasta. Ponadto ma lekko orzechowy posmak, dzięki czemu idealnie pasuje do słodkich wypieków.
ZAMIENNIK (1 jajko): Połącz 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody i odstaw na chwilę, aż będą miały konsystencję żelu.
2) Banan – nadaje ciastu odpowiednią konsystencję, dodaje wilgoci i lekką słodycz, dzięki czemu reszta cukru w przepisie może być całkowicie lub częściowo pominięta.
ZAMIENNIK: 1/2 banana = 1 jajko
3) Mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana – pełnią funkcję wiążącą i zagęszczającą. W tym przypadku należy w cieście nieznaczne zwiększyć ilość płynnej części (mleka, wody, soku).
ZAMIENNIK: 2 łyżki = 1 jajko
4) Jogurt naturalny – sprawia, że ciasto jest miękkie i wilgotne, podobnie jak przy użyciu jajek. Ten zamiennik jest idealny do ciast, babeczek oraz kruchego ciasta. Nie nadaje się jednak do kremów. Warto zwrócić uwagę, że jogurt delikatnie wpływa na smak wypieków, dlatego mogą być one lekko kwaskowate.
ZAMIENNIK: 1/2 kubeczka (około 60 g) = 1 jajko
5) Mleko – jako zamiennik jajka jest idealne do przygotowania np. słodkiej brioszki i ciast drożdżowych. Należy pamiętać o dodaniu pod koniec wyrabiania ciasta 1 łyżki octu jabłkowego (w przypadku 50 ml mleka, gdy zastępujemy więcej jajek należy dodać go proporcjonalnie więcej). Dzięki dodatkowi octu ciasto lepiej rośnie i będzie bardziej puszyste.
ZAMIENNIK: 50 ml mleka + 1 łyżka octu jabłkowego = 1 jajko
6) Przecier jabłkowy – wiąże ciasto, nadając mu wilgoci oraz słodyczy, zwykle nie zawiera cukru. Przecier jabłkowy jako zamiennik dla jajek sprawdzi się w przepisach na muffinki oraz brownie.
ZAMIENNIK: 3 łyżki przecieru jabłkowego (ok. 70 g) = 1 jajko
7) Aquafaba – aqua (woda) i faba (fasola). Posiada właściwości podobne do tych co białka jaj, czyli emulgujące, pieniące i zagęszczające.
ZAMIENNIK: 3 łyżki aquafaby = 1 jajko
Płyn aquafaby po ubiciu z cukrem zamienia się w sztywną, białą masę. Dzięki temu, może zostać wykorzystany do przygotowania bez, czekoladowych musów i innych deserów.
Czym zastąpić jajko w cieście – zainspiruj się!
Czym zastąpić jajko, aby uzyskać błyszczący efekt na upieczonym cieście?
Należy lekko podgrzać mleko (około 100 ml) w rondlu i dodać 1-2 łyżek brązowego cukru. Posmarować powierzchnię ciasta słodkim mlekiem i włożyć do piekarnika. Po upieczeniu, ciasto będzie miało złoty kolor i będzie się błyszczeć. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy efekt, posmaruj ciasto słodkim mlekiem powtórnie na 5 minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika.